Purkin ja Jonnan päiväkirja

Sivu 2 / 2 Edellinen  1, 2

Näytä edellinen aihe Näytä seuraava aihe Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Sussu lähetetty 27.01.13 10:22

Mukavaa että teillä on mennyt ekat kerrat hyvin:) Odotappa vaan kun ratsastat Purkilla kunnolla;) siit ei sitten tuu oikeen mitään:D
Pituutta olisi vielä kiva saada tarinoihin hieman. Voisit esimerkiksi kuvailla enemmän tekemisiäsi hevosten kanssa ja vaikka käyttää muitakin tallin hahmoja tarinoissasi. Esimerkiksi minua, tallin omistajaa Heidiä, Monan hoitajaa Hiljaa:)
Ja muista sitten kuvailla hevosten luonteita huolella;) Luonteista pitäisi olla tietoa tämän päiväkirjan ensimmäisellä sivulla, ja tietenkin hevosten omilla sivuilla.

Mutta kivoja pikkutarinoita kumminkin:D
/ Tossa nyt oli vähän ohjeita, ku et oo kuulemma paljoon virtuaalihevosille tarinoita kirjotellut:)
avatar
Sussu
Vakkari

Viestien lukumäärä : 288
Join date : 06.12.2012

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Julle lähetetty 27.01.13 14:02

Okei, otetaan opiksi neuvoista. Ensimmäinen kerta oli, joten oli vähän tönkköä kirjoittaa, ensikerralla tarkempaa kuvausta sitten yritän luoda ;D
avatar
Julle
Sisäistynyt

Viestien lukumäärä : 46
Join date : 26.01.2013

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Jonnan ratsastus. By:Julle

Viesti kirjoittaja Julle lähetetty 28.01.13 18:24

Auto kaartoi Funneliin. Hyppäsin ulos punaisesta autostamme ja näin jo Sussun kentällä valmistelemassa tuntia. Hän siis pitäisi tänään minulle ja Jonnalle tunnin, koska Jonnalla ei ole ratsastettu pitkiin aikoihin niin se voi olla arvaamaton.
Kävelin kentänlaidalle.
-Moi Sussu!
-Moikka Julle. Tänään mennään perus juttui ja hypätään ihan pientä.
-Ok. Onko Jonna sisällä.
-ON!
Menin talliin ja vein kypärän sunmuut varustehuoneen pölyiseen nurkkaan. Otin mukaan kävellessäni Jonnan karsinalle harjalaatikon. Avasin sen ja otin pölyharjan, jolla harjasin ensiksi Jonnan. Sitten harjasin jalat ja hännän ja lopuksi katsoin kaviot. Jonna oli siis nyt harjattu.
Seuraavaksi käärin punaiset pintelit Jonnan jalkoihin.
Menin varustehuoneeseen ja otin Jonnan paikalta ruskean estesatulan ja siihen punaisen estehuovan. Vein satulan Jonnan selkään ja laitoin satulavyön ensimmäisiin reikiin. Seuraavaksi kävin hakemassa Jonnan suitset ja laitoin ne sille. Jonna oli nyt valmis. Kävinvain vielä ''varustamassa'' itseni ja lähtisimme kentälle.

Kun saavuin kentälle näin siellä kaksi n. 30cm estettä, joissa oli puna-valkoisetpuomit. Toinen oli toisella pitkälläsivulla ja toinen samalla kohti, mutta vain eripuolella kenttää.
Laskin jalustimet ja kirin satulavyötä ennen satulaan nousua. Kun olin laittamassa jalustinta jalkaan Jonna alkoin steppailla takajaloillaan. Otin ohjia käsiini vähän tiukemmalle. Jonna rauhottui ja pääsin satulaan.

Alkukäynneissä Jonna tuntui heti reippaalle ja yritti siirtyä raviin, joten minun piti tehdä heti ohjienoton jälkeen puolipidätteitä.
-Hyvä Julle ja sitten lähde tekemään joka kierroksella 4-6 pysähdystä.
-Selvä.
Kun olimme tehneet jonkinaikaa pysähdyksiä niin siiryimme raviin ja loimme tehdä ravivoltteja, joissa Jonna minun mielestä pärjäs hyvin. Oli rauhallinen, mutta ei laiska.
-Sitten voit siirtyä Jonnan kanssa tuolle pienelle esteelle. Ja osoitti veräjän luona olevaa puna-valkoistaestettä.
Kun lähestyin estettä tunsin jo kuinka Jonna kiihsytti ravia, joten tein enemmän puolipidätettä.
-Ja käsi. Sussu neuvoi.
Jonna tuntui mukavalle hypätessä.
Tulimme vielä lopputunnista kumpiakin esteitä peräkkäin. Tulin kaartoon ja taputin Jonnaa. Löysäsin satulavyön ja nostin jalustimet ennen talliin menoa.

Tallissa aloin riisua Jonnan varusteita. Ensiksi otin suitset pois ja kävin pesemässä kuolaimet ja paketoin sitten ne. Ripustin suitset Jonnan paikalle, jossa oli sen nimilappu. Sitten otin satulan ja vein sen satulahuoneeseen. Irroitin satulasta vyön ja huovan irti. Lopuksi otin pintelit ja harjasin ne puhtaaksi ennen käärimistä.
Harjasin vielä Jonnan nopeasti ennen loimen laittoa.
Kävin hakemassa Jonnalle sisäloimen, joka oli punainen ja siinä oli mustat remmit. Laitoin remmit kiinni ja taputin vielä tätä ennen lähtöä.
Otin omat varusteeni ja menin pihaan Sussun kanssa, jossa minua odotettiin. Samainen punainen auto jolla tulin odotti taas samalla kohti.
-Heippa. Sanoin Sussulle ja kävelin autolle.
-Heippa! Sussu vastasi samoin.
Heitin kypäräni ja muut varusteet auton takapenkilla ja itse hyppäsin eteen apukuskinpaikalle. Vilkutin vielä Sussulle autosta.
Automme kaartoi pois Funnelin pihasta.
avatar
Julle
Sisäistynyt

Viestien lukumäärä : 46
Join date : 26.01.2013

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Sussu lähetetty 28.01.13 20:12

28.1.2013 Purkilla esteitä pomppimassa

Astahdan ulos bussin tungoksesta ja katsahdan ympärille. Ilta hämärtää jo ja ajattelen pitää kiirettä. Lähden siis saman tien harppomaan Funneliin päin. Matka ei onneksi ole pitkä ja saavun hetkessä jo tallipihaan. Olin aijemmin päivällä pitämässä hevosteni uudelle hoitajalle Jullelle puomi/estetuntia Jonnan kanssa. Parivaljakolla oli sujunut yllättävän hyvin ja Jullesta huomasi että tuo osasi ratsastaa. Nyt olisi kuitenkin Purkin vuoro päästä liikkumaan, joten suuntasin saman tien ponin tarhalle. Mona näkyi ainakin seisoskelemassa hieman kauempana, mutta Purkkista ei näkynyt. Varmaan pihattoon paennut, mietiskelin ja nappaan karvamammuttini riimunnarun aitatolpasta ja sujahdan sähkölankojen välistä tarhaan. Lähden astelemaan sadesuojaa kohti ja kuulenkin sieltä jo vaimean pärskähdyksen. Niimpä menen sisälle ja näen edessäni pyöreän shetlanninponi. Menen ponin luokse ja klipsautan riimunnarun tuon riimuun, joka ponilla onkin jo valmiina päässä. Naksautan kieltäni ja Purkki lähtee astelemaan perässäni rauhallisesti. Talutan sen tarhan läpi portille ja otan ponin ulos tarhasta. Samassa näenkin tumman hahmon harppovan meitä kohti pimeydestä.
"Moi Sussu", kuulen samassa hahmon sanovan.
"Ai moi Julle. Mitäs sä tääl?" kysäisen hahmolta tunnistettuani tuon hevosteni hoitajaksi.
"Aattelin tulla moikkaa Purkkii ja huomasinki et sä oot tääl. Ratsastamaan menossa?" tyttö kysyy minulta uteliaasti.
"Juup. Aattelin hypätä Purkilla kevyesti. Säki voisit ehkä testata sit jos se menee hyvin", selitän hymähtäen pienesti.
"Se ois kivaa", kuulen tytön sanovan iloisesti. Niimpä lähdemme yhdessä astelemaan talliin Purkki perässämme.

Kiinnitän Purkin hoitopaikalle ja jätän Jullen vahtimaan ponia.
"Sä voisit muuten kattoo haluuks se juoda. Tarhan vesi kun on aika kylmää", huikkaan hoitajalle samalla kun lähden harppomaan varustehuoneeseen. Varustehuoneessa vaihdan talvikenkäni ratsastussaappaisiin joissa on kannukset jo valmiina. Lisäksi nappaan mukaani satulan, suitset, harjapakin ja fleeceloimen. Kypärän vedän päähäni. Astelen takaisin hoitopaikalle jossa Purkki ryystääkin vettä varsin mielellään. Poni näkyy kastelleen jo Jullenkin tempuillaan. Virnistän tytölle pienesti ja lasken roippeet maahan. Julle alkaa saman tien harjailla Purkkilaista, kun minä taas käärin pinteleitä rullalle. Harjaan myös pintelipatjat ja asettelen ne siisitsti maahan. Avitan tämän jälkeen Jullea ponin harjaamisessa. Puhdistan vielä shetlanninponin kaviot ja aloitamme varustuksen. Nostan satulan Purkin selkään ja asettelen sen sopivana kohtaan. Kiinnitän satulavyön ja Julle alkaa kääriä pinteleitä ponin karvaisten jalkojen ympäri. Kun Julle on saanut pintelit paikalleen suitsin vielä ponin ja heitän fleeceloimen satulan päälle.

Saavumme maneesiin ja kello näyttää jo kuutta. Tyrkkään Purkin ohjat Jullelle ja kehotan tuota taluttelemaan ponia sen aikaa, että saan esteet kasaan. Kokoan maneesiin neljä estettä. Kaksi niistä on peräkkäin toisella pitkällä sivulla, yksi on kokorataleikkaalla ja yksi toisella pitkällä sivulla. Olen kuitenkin asetellut esteet niin, että pääsen kiertämään ne uran kautta. Kun esteet ovat kasassa, saan ponini takaisin ja ponnistan ratsuni selkään. Lyhennän jalustimia reijällä ja kiristän satulavyötä vielä. Otan raipan sisäkäteeni ja kokoan ohjat saman tien. Alan tehdä käynnissä alkuun ympyröitä ja vaihdan melko pian suuntaakin. Aloitan ravityöskentelyn heti alkuun ja keventelen Purkin selässä rauhallisesti. Menemme kahdeksikolla ja pyrin taivuttamaan Purkkia kokoajan huolella. Kun ravityöskentely sujuu, nostan keskiympyrälle laukan. Purkin pukittaessa muutamaan otteeseen lätkäisen tuota pienesti kaulalle raipalla. Purkki hätkähtää pienesti, mutta pukittelu lakkaa. Kehotan tuota laukkaamaan hieman paremmin ja käyttämään takajalkojaan kunnolla. Laukkaan vielä toiseenkin suuntaan, joka sujuu jo paljon helpommin. Kun laukat sujuvat kehotan Jullea laittamaan kaikki esteet 30cm korkeiksi ja lähestyn ensimmäistä pystyä rauhallisessa laukassa. Purkki hyppää esteen lennokkaasti ja kehun ponia. Hidastan sen raviin ja käännän ympyrälle, lähestyn sarjaa ravissa ja nostan laukan vain hetki ennen ensimmäistä estettä. Purkki hyppää loistavasti ja puomitkaan eivät kolise. Hyppään esteet sitten toisessa suunnassa ja pyydän Jullea nostamaan kaikki 50cm. Hyppään esteet ratana ja kehun Purkkia. Ravaan hetken ja pysäytän ponin keskelle. Laskeudun alas ja kehotan Jullen kyytiin. Ojennan kypäräni tuolle ja tyttö nousee ponin selkään innoissaan.
"Ota ensin pari raviympyrää ja voit sitten tulla tän pystyn laukassa", selostan ja menen seisomaan yksinäisen esteen viereen. Ratsukko lähestyy estettä ja Purkki hyppää varsin mallikkaasti. Julle pysyy hyvin hypyssä mukana. Annan heidän hypätä vielä muutaman ja sitten loppuravit. Kun ratsukko siirtyy käyntiin Julle laskeutuu hetkeksi jaloilleen ja laitamme Purkille fleeceloimen. Sitten Julle palaa ratsaille ja kävelee ponin kanssa jonkin aikaa.

Annan Jullen ratsastaa Purkin tallin eteen. Loppukäyntien aikana olin koonnut esteet pois maneesista. Tallin edessä Julle laskeutuu Purkin selästä ja kehuu ponia reippaalla äänellä. Viemme sitten ponin sisälle talliin ja kiinnitän sen hoitopaikalle. Otamme ponilta varusteet pois ja Julle lupautuu viemään vermeet paikoilleen. Harjaan Purkin sillä väliin piikkisualla ja laitamme sitten ponille toppaloimen niskaan. Julle antaa ponille muutaman herkkua ja annan tytön sitten viedä ponin pihattoon. Kun tuo palaa, lakaisemme nopeasti tallin käytävän ja minä käyn ottamassa ratsastussaappaani pois. Vedän lämpimät talvikenkäni takaisin jalkaani ja käyn sekoittamassa Purkin iltamuonat valmiiksi. Samalla sekoitan Jonnankin sapuskat ja pyydän että Julle veisi Purkille ruokaa. Tyttö suostuu tietenkin ja lähtee harppomaan pihatolle päin. Itse käyn kippaamassa Jonnan ruuat sen ruokakuppiin ja menen sitten ulos. Jullea tullaankin hakemaan ja minä lähden harppomaan bussipysäkeille.

Liikutustaulu Sussulle ja (Jullelle):
Maanantai: Jonnalla maastoon tai esteitä, Purkilla esteitä tai koulua (Jonnalla pieniä esteitä Sussun valvovan silmän alla tai koulua itsenäisesti, Purkilla koulua)

Tiistai: Jonnalla vapaa tai juoksutus. Purkilla juoksutu tai käppäilyä. (Jonnalla vapaa tai juoksutus. Purkilla Juoksutus tai maastokävelyä.)

Keskiviikko: Jonnalla koulua, Purkilla maastoon tai koulua. (Jonnalla Sussun koulutunti tai itsenäisesti. Purkilla koulua)

Torstai: Jonnalla esteitä, Purkilla koulua tai esteitä. ( Jonnalla esteitä Sussun valvonnassa. Purkilla koulua tai esteitä Sussun katsoessa.)

Perjantai: Jonnalla vapaa, Purkilla juoksutus tai koulua kevyesti. ( Jonnalla vapaa, Purkilla juoksutus tai koulua kevyesti)

Lauantai: Molemmilla valintaista, mutta ei esteitä (Molemmilla valinnaista, mutta ei esteitä eikä Purkilla maastoon)

Sunnuntai: Vapaa molemmilla tai valinnaista molemmilla (Vapaa molemmilla tai valinnaista molemmilla. Ei esteitä, eikä Purkilla maastoon)

Suluissa olevat Jullelle tarkoitetut:) Purkilla et siis mielellään vielä maastoilisi kun poni pelkää autoja kauheasti, ja esteitä pompitaan Sussun valvoessa:) Koulukerroilla saa mahdollisesti myös mennä puomitehtäviä. Kaikkia ei pakko noudattaa aina:)

Toivottavasti Julle sait tosta jotain selvääSmile Voit kysellä vaikka facessa jos joku epäselvää.

Sussu ja Purkki 16hm
avatar
Sussu
Vakkari

Viestien lukumäärä : 288
Join date : 06.12.2012

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Hilja lähetetty 29.01.13 16:35

29.1.2013 Hilja ratsastelee Purkilla jo toisen kerran

Talutin mustaa ponia talliin, olin luvannut Sussulle ratsastaa Jonnalla tai Purkilla. Valitsin Purkin, en itsekkään tiedä miksi. Olisinhan voinut kokeilla Jonnaa. Avasin tallin oven ja vein ponin pesupaikalle. Kiinnitin riimuun riimunarut, jotka piti ponin paikallaan. Hain satulahuoneesta sinisen harjapakin, huoneessa oli myös Heidi ja Sussu.
- Moikka, Purkinko valitsit ratsastukseen, tulen puolentunnin päästä kentälle, Sussu sanoi.
- Purkinhan mä, vastasin ja kipitin harjapakki kourassa pesupaikalle. Ruuna seisoi niin perällä pesupaikkaa kuin pystyi.
- Tulisitko vähän eteenpäin, pyysin ponilta ja maiskautin. Poni asteli eteenpäin vastahakoisesti. Avasin pakin ja aloin harjaamaan ponia. Purkki seisoi paikallaan ja näytti siltä, että odotti jotain tapahtuvan. Kun olin harjannut ponin, tuntui hieman epätodelliselta, kun Purkki vain seisoi ja tuijotti eteensä. Ihmetellen kaivoin kaviokoukun ja pyysin ponia nostamaan jalkansa. Samalla kun kavio nousi, Purkin hampaat iskeytyivät jalkaani.
- Purkki! huudahdin ja komensin sitä. Nyt se taas seisoi, kuin odottaisi jotain. Kun yritin nostaa jalkaa, Purkki puri jalkaani taas.
-Purkki! Sä joudut kohta makkaratehtaalle jos jatkat tota sun käytöstäs, karjaisin ja mietin ylireagoinko. Kun yritin taas puhdistaa kaviota, Purkki ei purrut. Puhdistin loputkin kaviot ja hain varusteet. Ensimmäiseksi käärin pintelit jalkoihin, laitoin satulan (Purkki ei pullistellut ollenkaan) ja puin suitset päähän. Kävin satulahuoneessa vaihtamassa kenkäni saappaisiin, ottamassa kypärän päähän ja hakemassa raippani. Palasin ponin luo ja lähdin taluttamaan sitä kentälle.

Kun olin päässyt selkään, jouduin lyhentämään jalustimia. Säädön jälkeen kiristin vyötä ja maiskautin. Purkki lähti kävelemään ympäri kenttää. Lumi narskui ponin kavioiden alla ja satula narisi. Sussu saapui kentän laidalle ja pujahti aidan ali kentän keskelle.
- Täällä on kyllä sen verran kylmä että otetaan satula pois siltä, Sussu sanoi ja hyppeli paikallaan.
- Okei, vastasin ja käänsin ponin kentän keskelle. Laskeuduin selästä ja nostin jalustimet ylös. Sussu avasi vyön ja veti satulan selästä. Menin selkään ja Sussu vei satulan pikaisesti satulahuoneeseen. Purkin selkä oli karvainen, leveä ja pehmeä. Olin mennyt muutama päivä sitten Oonalla ilman satulaa ja sanonut että tammalla oli pehmeä selkä, oli Purkin selkä kyllä ihan erinlainen. Purkilla oli oikeasti pehmeä, kuin istuisi tyynyn päällä. Kävelimme vielä muutaman kierroksen ja sitten kokosin ohjia.
- Lyhyen sivun keskeltä pituushalkaisijalle ja pohkeenäistö takaisin uralle. Suunta vaihtuu joka kerta, kun menee hyvin käynnissä, kokeile ravissa, Sussu kertoi tehtävän ja käänsin pituushalkaisijalle. Tein pidätteen ja annoin ulkopohjetta. Poni lähti pohkeenväistöä uralle ja suunta vaihtui. Ratsastin huolelliseti kulmat ja pian poni taipui peräänantoon, jalat tulivat paremmin alle ja Purkki kuunteli apuja tarkasti. Ilman satulaa oli helpompi antaa painoapuja, koska ei ollut satulaa tiellä. Kun olin mennyt tehtävän vielä useamman kerran, nostin ravin. Purkilla oli erittäin pompottava ravi ja poni rupesi kiemurtelemaan pohkeenväistössä, vaikka ratsastin aivan samalla tavalla. Koska pohkeenväistö ravissa ei sujunut, siirsin Purkin käyntiin. Tein käynnissä vielä pohkeenväistön ja se sujui hyvin.
- Okei, sitten pääty-ympyrällä laukkaa, muista pitää Purkki taipuneena, Sussu sanoi ja osoitti päätyä minne tekisin ympyrät. Nostin ravin ja ratsastin sinne päätyyn. Tein puolipidätteen ja annoin laukka-avut, Purkki nosti laukan ja alkoi pukittelemaan rajusti. Tarrasin harjasta ja annoin pohkeita. Poni lähti eteenpäin ja eikä pukitellut enempää. Taivutin ponia sisäänpäin, mutta ympyrä pienetyi. Annoin sisäpohjetta ja kiristin ulko-ohjan tuntumaa. Ympyrä suureni ja Purkki alkoi laukata rauhallisemmin.
- Sitten voit koota ja lisätä laukkaa, Sussu kertoi ja siiirtyi ympyrän keskelle. Kokosin laukkaa ja sen Purkki osasikin hyvin. Kun myötäsin ohjista ja annoin pohjetta, Purkki säntäsi eteenpäin ja alkoi pukittelemaan. Tein samat asiat kuin ensimmäisellä pukittelu kerralla ja pukittelu loppui. Ohjasin ponin ravissa ympyrän kaarelle ja nostin laukan. Purkki laukkasi rauhallisesti ja ilman pukkeja. Kokeilin lisäämistä ja laukka pidentyi hieman. Sitten taas kokosin ja lisäsin, aina kokoaminen sujui paremmin, lisäys jäi turhan lyhyeksi. Siirsin ponin raviin ja sitten käyntiin. Annoin pitkät ohjat ja poni huohotti. Minuakin henägstytti ainakin yhtä paljon kuin ponia.

Kun taas otin ohjat, Sussu oli tehnyt radan. Siihen sisältyi ensimmäiseksi pujottelu, toiseksi peruutus, kolmanneksi puomeista tehty kuja, joka oli L kirjaimen muotoinen. Viimeiseksi piti mennä estetolpan luo, ottaa sen päältä lumipaakku ja viedä se laukassa toiselle tolpalle. Nostin ravin ja ohjasin ponin pujotteluun. Purkki pysähtyi ensimmäisen kartion luo, annoin pohkeita ja poni ei liikkunut mihinkään. Käytin pohkeita ja raippaa, Purkki lähti ravaamaan kiltisti ja pujottelimme kartiot. Pysäytin ponin ja sitten peruutimme muutaman askeleen. Käänsin ponin käynnissä kujaan, kuja oli todella ohuen näköinen ylhäältä päin, mutta pääsimme sen läpi osumatta puomeihin. Ratsastin tolpan luo ja kun olin ottamassa paakkua, Purkki suhahti laukassa toisen tolpan suuntaan. Tarrasin kädelläni, jossa oli ohjat harjaan. Käteni, jossa oli paakku, heilui ilmassa ja sitten Purkki pysähtyi toisen tolpan luo. Asettelin paakun tolpan päälle.
- Selvisitte radasta hyvin! hihkaisi Sussu ja tuli luoksemme.
- Meinasin kyllä tippua kyydistä viimeisessä vaiheessa, naurahdin ja vastasin Sussulle.
- On mennytkin jo melkein tunti, vielä meet loppu käynnit ja sit riittää, Sussu sanoi ja meni laittaman puomit, tolpat ja kartiot paikoilleen. Annoin ponille pitkät ohjat ja Purkki käveli tottuneesti uralle.

Menimme muutaman kierroksen rauhallista käyntiä, kunnes ratsastin tallin ovelle. Laskeuduin selästä ja talutin Purkin Sussun perässä talliin. Vein ponin pesupaikalle ja otin siltä suitset pois. Puin riimun ja kävin puhdistamassa kuolaimet. Niputin suitset ja vein paikalleen. Tulin pesupaikalle ja otin harjapakista (jonka olin unohtanut sinne) harjan jolla harjasin Purkin. Jalkoja harjatessani huomasin, että ponilla oli vielä pintelit jalassa. Riisuin ne ja käärin pintelit. Vein harjapakin satulahuoneeseen ja samalla haen villaloimen, koska Purkki oli hikinen. Palasin poniherran luo ja laitoin loimen sille. Sussu oli juuri vienyt Jonnan tarhaan, joten vein Purkin suokkitamman karsinaan. Sitten astelen satulahuoneeseen ja sanon Sussulle, että Purkki on Jonnan karsinassa villaloimi selässä.

Hilja
Vakkari

Viestien lukumäärä : 519
Join date : 21.12.2012

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Julle ratsastamassa!

Viesti kirjoittaja Julle lähetetty 09.02.13 18:08

On pitkä aika kun viimeksi kävin Funnelissa, joten tänään sitten pidän kunnon tallipäivän.
Otin evääni mustaan kassiin jossa oli valkoisella hevonen. Menin vielä käymään huoneessani hakemassa kypäräni ja raipan ja sitten lähdin.
Hyppäsin meidän punaiseen Ford Mondeon etupenkilleja nostin mustan kassin syliini. Lähdimme ajamaan pihatieltämme maantielle ja kohti Funnelia.

Isä juuri pysäytti auton kun tajusin, että olimme jo Funnelin pihassa.
-Moikka isi! Sanoin nopeasti ja ennen kuin isä kerkesi sanoa mitään ovi oli jo kiinni ja minä kaukana. Heidi ja Sussu puhuivat jostain ja suunnittelivat jotain, mutta mitä? Kävelin pitkinaskelin heidän luokseen.
-Moi! Tervehdin heitä iloisesti.
-Moi, tulit jo?! Sussu kummasteli.
-Joo.

Tallissa tytöt vieläkin miettivät jotain.
-Julle sä meet tänään Jonnalla jos käy? Ja mä otan Even, uuden hevoseni.
-Ok, kiva!

Jonna oli pihalla joten minun täytyihakea se sieltä. Otin Jonnan riimun ja narun naulakosta ja lähdin tarhoille. Kasper oli siivoamassa pihattoa ja ponit kieppuivat hänen ympärillään odottaen jotain herkkua. Alkoi naurattaa kuinka hän yritti väistellä poneja, mutta ne vain kerjäsivät tältä namipaloja. Jonna hörähti kun menin sen tarhan luo. Se oli viime kertaa virkeämpi, ehkä se olisi ratsastaessakin. Pujotin riimun sen päähän ja kiinnitin punaisen naruun pehmustettuun riimmuun. Talutin hevosta pihan poikki tallin ovelle ja avasin oven. Vein Jonnan ensimmäiseen ja sen omaan karsinaan joka oli putipuhdas. Jonna haisteli ruokakaukaloaan ja sitten tujotti käytävälle. Kävin hakemassa Jonnan punaisen harjapakin ja otin sieltä pölyharjan, sitten pehmeän harjan ja viimeisenä piikkisuan, jolla harjasin hännän ja harjan.
Kävin hakemassa Jonnan yleis(?)penkin ja laitoin tämän sen selkään. Kiinnitin satulavyön ja säädin jalustimet käsimitalla oikean pituisiksi. Sitten menin hakemaan Jonna suitset tälle. Laitoin riimun kaulalle ja laitoin suitset sille.
Meinasin melkein unohtaa sille pintelit joten laitoin ne tässä vaiheessa. Kävin kipaisemassa pintelit ja vein samalla harjapakin pois. Ohikulkiessani kysyin Sussulta, että kuinka kauan vielä hänellä kestää.
-Vielä suitset ja omat varusteet ja oon valmis.
Kiiruhdin takaisin Jonnan karsinalle ja aloin kääriäpinteleitä sen jalkoihin.

Olin viemässä riimua ja narua takaisin. Otin varustehuoneesta kypäräni ja raipan.
-Mä oon valmis nyt. Huikkasin Sussulle.
-Mäkin oon, mennään.

Kentällä hyppäsin Jonnan selkään ja kiristin satulavyön. Kentällä oli kaksi pientä ristikkoa peräkkäin. Alkukäynneissä Jonna oli aika reipas, mutta eipä normaalia reippaampi oikeastaan. Suunnan vaihdettua aloimme asettamaan hevosta ja Jonna tuntui TOSI kankealle. Se ei yhtään tiennyt sisäpohkeesta eikä asetuksesta mitään. Pitkän taivuttelun ja kärsivällisyyden jälkeen Jonna ihme ja kumma alkoi kuunnella ja asettaa itseään. Niihän se sana kuuluu, että kärsivällisyys palkitaan. Ja niihän se palkittiinkin. Siirryimme raviin ja Jonna oli ihmeen rento askelissaan, ehkä pientä jäykkyyttä takaosassa, mutta etuosan sekantoi hyvin.
Hetken päästä aloimme ravaamalla ''hypätä'' ristikoita. Jonna alkoi steppailla kun olisi pitänyt mennä esteille. Painoin pohkeet sen kylkiin ja annoin äänikäskyn, että nyt eteen ja se kuunteli. Jonna alkoi ravata, mutta esteet kohdalla se hyppäsi ristikon kun se olisi isompikin. Lopuksi tulimme sen laukassa ja otimme loppukäynnit.

Alastultua ja jalustimien noston jälkeen lähdimme talliin. Otin Jonnalta varusteet pois ja laitoin sille flleceloimen päälle. Jätin Jonnan karsinaan ja lähdin itse ottamaan leivän ja mehua. Syötyäni päätin, että käyn vähän Purkin kanssa maastossa ravailemassa ja kävelemässä ilman satulaa.

Otin Purkin kiinni ja sidoin narn toiselle puolelle, jotta sain ohjat. Talutin Purkin portille ja menimme tallin pihaan. Hyppäsin tämän selkään ja Purkki alkoikin sitten vetää kunnon pukkirodeota siinä. Hetken keikuttuani sen selässä lähdimme kävelemään tietä pitkin. Käännyimme hyvissä ajoin, koska Purkin kanssa ei ole hyvä maastoilla itsekseen. Purkki olikin toista mieltä kääntymisestä ja alkoi vetää pukkeja kunnes viimein poni nousi pystyyn. Tipahdin tämän selästä ja ennenkuin kerkesin tajuta poni oli lähtenyt juoksemaan tallille päin.
Nousin maasta ja lähdin kävelemään tallille. Kun olin saapunut pihaan Sussu oli ottamassa Purkkia kiinni, joka juoksenteli vauhtipäänä karkuun.
-Sattuiko sinuun? Sussu kysyi hädissään.
-Ei!
-Tiesit kai, että Purkin kanssa ei saa maastoilla yksin, vai?
-Joo, anteeks.
-No nyt tiiät ja saat anteeksi. Sussu sanoi.

Kun vihdoin ja viimein saimme ponin kiinni veimme sen pihattoon ja menimme talliin antamaan hevosille ruokaa. Olin vähän hämilläni kun tiesin, että en olisi saanut mennä yksin maastoon Purkin kanssa ja sitten vielä tipuin ja poni juoksee yksin perään.
Pihalla alkoi jo olla pimeää, joten Kasper toi loputkin hepat talliin. Kaksi valoa kaartoi Funnelin pihaan ja ne olivat meidän auton. Keräsin tavarani ja sanoin moikat talliporukalle. Kävelin autoon ja istahsin väsyneenä autoon. Olin tuskin hereillä kun auto oli kääntynyt Funnelin pihasta pois.
//Sori kun ei oo tullu pitkään aikaan kirjoteltua kun kone on reistaillut );//
avatar
Julle
Sisäistynyt

Viestien lukumäärä : 46
Join date : 26.01.2013

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Sussu lähetetty 09.02.13 19:06

Oot kyllä todellakin edistynyt tossa kirjottamisessa:) Muutamia k-virheitä nyt osui silmään, mutta eipähän ne sellai häirinnyt. Purkki tosiaan on maastossa hieman hupsu ja hyvä ettei sattunut. Nytpä ainakin tiedät miksei ruunalla maastoon kannata mennä yksinään Wink
avatar
Sussu
Vakkari

Viestien lukumäärä : 288
Join date : 06.12.2012

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Julle ratsastamassa molemmilla! Maanantai

Viesti kirjoittaja Julle lähetetty 11.02.13 19:26

Saavuin tallille hyvissä ajoin bussilla. Bussista ulosastuttuani räpyttelin silmiä. Ulkona oli suht valosaa joka otti silmiini kun olin nukkunut bussissa. Lähdin kävelemään reippaasti tallia kohti. Lumi narskui kenkieni alla. Funneli alkoi jo näkyä tieltä.

Tallilla heti ovelle päästyäni tallin omistaja Heidi tuli vastaan.
-Moi! Huikkasin tälle ohimennen.
-Mooi! Tämä vastasi.
Jatkoin sisälle missä Sussu oli lakaisemassa tallikäytävää. Kauhea pöly leijui ilmassa. Köhähdin parikertaa ja menin tämän luo.
-Moi Sussu. Tervehdin tyttöä.
-Moi! Käy hakee Jonna ja varusta se koulutunnille ja ku ratsastat koulua sillä laita sulle Purkin ja sit meet Purkilla kevyesti koulua.
-Ok! Vastasin hänelle.

Lähdin heti hakemaan Jonnaa tarhasta. Nappasin mukaani punaisen riimun ja punaisen riimunnarun. Kävelin pitkillä askelilla tarhalle. Jonna olitarhan peränurkassa, jotan sujahdin langan ali tarhaan. Kävelin hevoen luo ja laitoin tälle riimun päähän. Kliksautin punaisen narun kiinni riimuun ja lähdin taluttaa Jonnaa sisälle. Kasper oli pihatossa laittamassa poneille heinää. Ponit kyllä odottivat heinää todenteolla. Avasin tallin oven ja kurvasin ensimmäiseen karsinaan. Kiinnitin Jonnan kaltereihin ja lähdin hakemaan harjapakkia. Otin pakista harjoja ja aloin harjata tätä.
Kun olin saanut Jonnan karvan puhtaaksi kävin hakemassa koulusatulan. Tuotuani sen Jonnan luo tämä alkoi pyöriä karsinassa vaikka oli kiinni.
-Pörr. Päästin suustani pidättävän äänen.
Hetken kuluttua se seisoi taas nätisti ja sain laitettua sille satulan. Kävin hakemassa suitset ja punaisen ratsastusloimen. Laitoin tälle suitet ja sitten ratsastusloimen. Kävin vielä varustamassa itseni ja valmista.

Lähdin maneesille. Avasin isot ovet ja näin Kasperin laittamassa puomeja kentälle. Keskellä oli yksi puomi ja neljä puomia pitkällä sivulla.
-Sun pitää näil tehä tehtävii. Poika hymähti.
-Okei. Vastasin vaisusti tälle.
Aloin työstää Jonnaa käynnissä ympyröillä ja pysähdyksillä. Sitten siirryin harjoitusraviin ja pian kevennettyyn raviin. Aloin tulla neljää puomia ravissa keventäen. Jonna oli hyvä niissä. Ajattelin, että tekisin kohta laukkavaihtoja puomilla. Ensiksi otin laukkaa kierroksen ajan ja sitten siirryin puomille. Nostin päädyssä laukan, mutta Jonna olisi tahtonut paahtaa, joten jäin säätämään ympyrälle laukkaa. Lähestyin puomia ja valmistelin Jonnaa. Kun oli puomilla vaidoin pohkeet ja tämä vaihtoin. Taputin Jonnaa ja annoin sille pitkän ohjan raviin ja sitten käyntiin.
Samainen poika tuli takaisin, joka oli ollut laittamassa puomeja.
-Sun täytyy mennä talliin.
Lähdin talliin ja näin kun poika jäi laittamaan puomeja. Laskeuduin tallin edessä ja samassa Sussu toi jo Purkkia minulle. Vaihdoimme hevoset ja Sussu huikkasi, että kävelisin ja ravailisin kentällä hetken Purkilla ja toisin sen takaisin.

Menin kentälle ja hyppäsin satulaan. Kävelin kolmekierrosta ja lädin ravaamaan sitten. Ravasin ja tein pysähdyksen ja siirtymisiä ravista käyntiin. Poni heitti muutaman pukin joten läiskäsin tätä raipalla kaulalle. Poni ei uskonut joten nyt läiskäytin pepulle sitä hieman kovempaa ja se lopetti. Taputin ponia ja laskeuduin ratsailta. Talutin ponin talliin.

Tallissa riisuin Purkilta varusteet ja vein ne paikoilleen.
-Mikä loimi Purkille? Kysyin Sussulta.
Tämä antoin minulle sinisen toppaloimen. Laitoin loimen ponin niskaan ja kiinnitin remmit. Lähdin viemään ponia pihattoon ja Sussu toi perässä shettiksien ruokia. Päästin Purkin vapaaksi pihaton sisällä ja se etsi heinäsimmän kohdan ja piehtaroi siinä hetken.

Näin kaksi valoa jotka oli automme valot. Nappasin tavaravi ja sanoin moikat. Hyppäsin autoon ja laitoin turvavyön. Auto kaartoi pois Funnelista.
avatar
Julle
Sisäistynyt

Viestien lukumäärä : 46
Join date : 26.01.2013

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Sussu lähetetty 20.02.13 10:49

20.2.2013 Purkilla peltoilua

Kävelin hiljaisena pihatolle päin. Kuulin sieltä kuinka Purkki hörähti pienesti. Virnistän aavistuksen verran ja lähden astelemaan pihaton portille. Sieltä napsaisen käteeni sinisen riimunnarun ja menen nappaamaan Purkin kiinni. Julle oli mennyt ponilla eilen ja sanonut että Purkilla oli ollut virtaa. Niimpä päätin tänään mennä ponin kanssa energiaa purkamaan lumiselle pellolle. Olin käynyt tarkistamassa ettei lunta ole yhdellä laitumella liikaa pienelle shetlanninponilleni. Purkki lähes ravaa vierelläni koko matkan pikkutalliin, jossa sitten kiinnitän ponin hoitopaikalle. Jätän ruunan hetkeksi aikaa siihen seisoskelemaan ja suuntaan itse varustehuoneelle päin, josta haen Purkin satulan huopineen, pintelit, harjapakin ja suitset. Itselläni on lökärit ja talvikengät, mutta menkööt tällä kertaa. Lisäksi päälläni on aivan jäätävän iso toppatakki, vaikka ulkona ei edes ole hirvittävän kylmä. Palaan siis Purkin luokse varusteiden kera ja asettelen rojut siististi hoitopaikan lähelle. Avaan harjapakin ja nappaan sieltä kovan harjan, jonka kanssa harjaan uljaan karvamammuttini huolella läpi ja puhdistan vielä ponin kaviot. Tämän jälkeen kierittelen pintelit Purkin jalkoihin ja varustaan ponin loppuun. Haen vielä itselleni kypärän ja lähden taluttamaan Purkkia yhdelle laitumista.

Laitumella kapuan Purkin selkään ja lähdemme kävelemään laidunta ympäriinsä hieman pidemmällä ohjalla. Teemme ympyröitä ja muita kiemuroita. Kokoan melko nopeasti ohjat käsiini ja alamme ravailla pellolla. Purkki kulkee pää ylhäällä jalkojaan nostellen. Poni ravaa varsin reippaasti ja silloin tällöin minulla on vaikeuksia keventää. Temme edelleen ympyröitä ja kiemuroita jotta ponini ei lähtisi ryöstämään. Kehun Purkkia minkä jaksan ja kun olemme ravailleet molempiin suuntiin, kehotan ponin laukkaamaan. Annan sen laukata reipasta vauhtia pellon toiseen päähän ja sitten rauhoitan vauhtia ja siirrän ponin raville. Purkki pärskii ja heiluttelee päätään. Poni heittää pari pukkiakin, mutta ne ovat vain pieniä. Laukkaamme taas pellon toiseen päähän ja Purkki selvästikkin nauttii vauhdista. Huomaan että pellon reunalla seisoo kaksi hahmoa. Hidastan Purkin raviin ja ravaan hahmojen luokse. Hilja ja Miiahan sielä seisovat.
- Mooi, huikkaan noille samalla kun pidättelen villiintynyttä poniani.
- Tehän meette kovaa, Hilja virnistää.
- Näytätte molemmat sellasilt kivoilt palloilt ku sulki on tollanen toppatakki, Miia naurahtaa.
- Hah, se onkin varmasti totta, hymyilen ja teen Purkin kanssa ympyrän. - Laukkaan viel pari kertaa ja sit lopettelen, jatkan vielä. Toiset nyökkäävät ja lähtevät astelemaan yksäritallille päin.

Kun olen tehnyt riittävät loppuverkat, talutan Purkin takaisin talliin. Ponille on tullut kuuma, joten annan sille heti vettä kun olen varusteet pois saanut. Purkki juokin ämpärillisen vettä. Harjaan Purkin piikkisualla ja haen ponille sitten toppaloimen varustehuoneesta. Heitän toppaloimen tuon päälle ja jätän ponin sitten Epsun karsinaan seisoskelemaan. Itse päätän siivota Epsun ja Jonnan karsinat. Aloitan Epsun karsinasta, vaikka Purkki sielä seisookin. Sitten siivoan vielä Jonnan karsinan ja käyn kippaamassa sonnat lantalaan. Sen jälkeen käyn päärakennuksessa moikkaamassa Miiaa ja Hiljaa, jotka syövätkin sielä pullia. Heidi on ilmeisesti tuonut niitä jostakin. Nappaan käsiini yhden pullan ja istahdan sohvalle. Juttelemme niitä näitä, kunnes minun on mentävä viemään Purkki ulos. Palaan pikkutalliin ja nappaan ponin mukaani. Lähden taluttamaan sitä pihatolle, jossa Mona sitä odotteleekin. Päästän Purkin tarhaan ja lähden itse astelemaan kotiin päin.

Sussu ja Purkki 17hm
avatar
Sussu
Vakkari

Viestien lukumäärä : 288
Join date : 06.12.2012

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Julle lähetetty 10.03.13 14:40

Moi Sussu! Lopettaisin mielelläni suurrimalta osalta nyt sitten Purkin ja Jonnan hoitamisen. En tietenkään kokonaan, mutta suurimmalta osalta, koska aika ei kertakaikkiaan riitä niitä hoitamaan. Jos sopis niin, että käyn aina välillä kurkkailemassa polleja kun kerkeän(:
avatar
Julle
Sisäistynyt

Viestien lukumäärä : 46
Join date : 26.01.2013

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Sussu lähetetty 10.03.13 17:01

Nou hätäSmile Aavistelinkin ettei sulla aika riitä. Pyrin varmaa järkkäämään kaksikolle jonkun toisen hoitajan, mutta saathan sä aina niitä hoidella kun siltä tuntuu.
avatar
Sussu
Vakkari

Viestien lukumäärä : 288
Join date : 06.12.2012

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Purkin ja Jonnan päiväkirja

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Sivu 2 / 2 Edellinen  1, 2

Näytä edellinen aihe Näytä seuraava aihe Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa